Agrișul- izvorul tău de sănătate!
Agrișele (Ribes grossularia) sunt fructe mici, de culoare roșie sau verde, ale căror efecte benefice asupra sănătății sunt exploatate în medicina tradițională de peste trei milenii. Fructele de agriș conțin mai multe tipuri de acizi, cum ar fi acidul citric, acidul malic, calciu, fier, fosfor, pectine, potasiu, sodiu, substanțe grase și vitaminele A, B1, B2, C, P. În practica medicinală curentă, agrișele sunt utilizate datorită calității lor laxative și depurative. Au efecte, de asemenea, și în suferințele reumatice, în afecțiunile cardiace. Totodată, sunt un bun regulator al activității digestive și hepatice, precum și un diuretic natural și eficient. Aceste fructe mici sunt un aliment recomandat de nutriţionişti îndeosebi datorită faptului că acţionează eficient în creşterea imunităţii organismului, constituind în acelaşi timp un dietetic şi antioxidant foarte bun. O cantitate de 100 de grame de agrişe consumată zilnic, asigură aproximativ o pătrime din necesarul de vitamina C a unei persoane adulte, vitamină despre care se mai cunoaşte cât de mult ajută în cazuri de boli ale ficatului şi rinichilor, ori probleme legate de insuficienţa de fier a organismului. 10 beneficii ale agrișului asupra sănătății! 1. Accelerează metabolismul şi ajută la pierderea în greutate Agrişele au capacitatea de a inhiba acele mecanisme care încetinesc metabolismul. Prin urmare, persoanele care sunt obeze sau supraponderale ar trebui să le consume pentru îmbunătăţirea ratei metabolice bazale, care la rândul ei reduce masa corporală. Cel mai bine este să bei suc de agrișe dimineața. 2. Efect anti-îmbătrânire Datorită conținutului de antioxidanţii, vitaminele A, C, E, dar şi a zincului, acestea protejează celulele de radicalii liberi, iar rezultatul este un corp sănătos şi o piele tânără şi luminoasă. 3. Te scapă de oboseală Agrişele sunt bogate în potasiu – un nutrient esenţial în menţinerea echilibrului electroliţilor şi al apei din organism. O deficienţă de potasiu poate cauza stare de oboseală, iritabilitate şi tensiune arterială ridicată. 4. Crește iminutatea Fiind o sursă bogată de vitamina C, consumul de agrișe crește rezistenţa organismului la boli și ajută în profilaxia infecţiilor. 5. Remediu natural împotriva constipației Datorită proprietăților puternice de laxativ și relaxare, agrișele sunt utile ca remediu împotriva diareei. 6. Sunt utile pentru tratarea problemelor de piele, au rol anti-aging 7. Tratament pentru creșterea și pigmentarea părului, întăresc rădăcinile acestuia și îi mențin culoarea - în principal datorită carotenului, fierului și a antioxidanților din agrișe care nu permit radicalilor liberi să mai afecteze foliculii de păr sau hormonii care ar putea conduce la căderea de păr premature. 8. Reduce nivelul de glucoză din sânge. 9. Îmbunătățesc hrănirea nervilor și ajută în tratarea afecțiunilor paralitice. 10. Întăresc mușchii inimii, fiind bogate în antioxidanți, antocianine, flavonoide, potasiu. Contraindicații: Agrișul este contraindicat în caz de alergii la fructele arbustului.