top of page

Oferă tot ce e mai bun pentru organismul tău! Vitamine benefice corpului uman și alimentele în care


Corpul uman este cea mai complexă „formulă” de pe pământ, complexitatea căruia nu s-a putut explica până în prezent. De aceea este nevoie să atragem atenție deosebită alimentelor pe care le includem în meniul zilnic.

Nu este o noutate că laptele întărește oasele sau că morcovii sunt buni pentru vedere. Mai puțin cunoscut este faptul că organismul poate fi întărit și protejat mai bine prin asocierea unor alimente, ale căror efecte benefice vor fi astfel sporite.

1. Calciu și inulina pentru sănătatea sistemului digestiv și întărirea oaselor

Inulina este o fibră ce favorizează creșterea bacteriilor intestinale, precum și absorbția calciului. Se găsește în varza de Bruxelles, frunze de păpădie, ceapă, usturoi, praz, cicoare, banane, făina integrală, sparanghel.

Surse de calciu sunt: laptele, iaurtul, toate tipurile de brânză, broccoli, varza creață, somonul sardinele, migdalele, laptele fortificat de soia, orez, sucul de portocale fortificat.

2. Calciu și vitamina D, pentru întărirea oaselor

Organismul are nevoie de vitamina D pentru absorbția calciului. Pentru aportul de vitamina D, se recomandă consumul de somon, sardine, ton, hering, galbenus de ou, lapte fortificat de vacă, soia, orez sau migdale.

3. Vitaminele E și C, pentru protejarea vederii

Vitamina E poate preveni degenerarea maculară, una din principalele cauze ale orbirii, iar în combinație cu vitamina C are un efect de protecție sporit.

Surse bune de vitamina E sunt: migdalele și untul de migdale, arahidele și untul de arahide, germenii de grâu, semințele de floarea soarelui, soia. Vitamina C se regăsește în citrice, kiwi, ardei gras, varza de Bruxelles, roșii, căpșuni.

4. Fier și vitamina C, pentru mai multă energie Fierul se găsește atât în alimente de natură vegetală (spanac, ovăz, tofu, germeni de grâu, quinoa, soia, fasole), cât și în unele de natură animală (carne roșie, pui, ouă). Pentru că fierul din alimentele vegetale se absoarbe mai greu, este nevoie și de aportul de vitamina C.

5. Vitamina K cu grăsimi, pentru oase și inimă sănătoasă

Grăsimile sănătoase sunt cele monosaturate, polinesaturate sau acizii grași omega 3. Acestea contribuie la reducerea colesterolului și ajută organismul să absoarbă anumite vitamine, precum vitamina K – esențială în dezvoltarea masei osoase.

Vitamina K poate fi luată din spanac, varza creață, broccoli, varza de Bruxelles, în timp ce grăsimile “bune”se găsesc în nuci, migdale, arahide, alune de pădure, uleiurile de măsline, migdale și avocado.

6. Vitamina A (beta caroten) cu grăsimi, pentru o piele strălucitoare

Beta carotenul, care are nevoie de grăsimi pentru a fi absorbit și se transformă în vitamina A în organism, dă pielii strălucire și joacă un rol esențial în menținerea sănătății sistemului imunitar și de reproducere. Se regăsește în morcovi, caise, pepene galben, cartofi dulci, papaya, varza creață, spanac.

7. Zinc și compuși din sulf, pentru un sistem imunitar puternic

Ceapa și usturoiul fac mai mult decât să dea mai mult gust mâncării. Compușii de sulf din aceste plante favorizează absorbția zincului, care se regăsește în toate cerealele integrale, inclusiv în orezul brun, și este important pentru întărirea imunității și vindecarea rapida a rănilor.

Corpul uman este cea mai complexă „formulă” de pe pământ, complexitatea căruia nu s-a putut explica până în prezent.

Postări recomandate
Postări recente
Căutare după Tag-uri
No tags yet.
Urmăreşti-ne
bottom of page