top of page

Dovleceii: proprietăți și beneficii pentru organism!


Dacă eşti în căutarea celor mai bune alimente care să te ajute să slăbeşti, opreşte-ţi puţin atenţia asupra dovlecelului. Aceste legume atât de delicioase se consumă la o vârstă imatură, când încă semințele nu s-au format complet, iar coaja este foarte fină. Gustul lor este unul răcoritor, iar modalitățile de preparare sunt nenumărate. Dovleceii pot fi consumați chiar și în stare crudă în salate, pentru că sunt foarte bogați în apă (aproximativ 95%).

Dovlecelul este o sursă excelentă de potasiu și mangan și poate oferi un aport important de vitamine B1, B6 și C. De asemenea, conține importante substanțe nutritive precum fosfor, cupru, magneziu, acid folic, zinc, fier, calciu, vitaminele A și K.

Iată câteva dintre beneficiile consumului de dovlecei:

1. Stimulează digestia Bogat în fibre de calitate, în potasiu și apă, dar cu resurse modeste de sodiu, dovlecelul are proprietăți diuretice și se digeră foarte ușor. De aceea, dieta cu această legumă este tolerată de persoanele care au probleme digestive, cardiace sau renale. Dovlecelul este ideal în regimul specific diabeticilor și supraponderalilor.

2. Menține sănătatea ochilor Conținutul ridicat de carotenoizi (luteina) face din dovlecei un remediu perfect pe bază de plante pentru probleme de vedere. Are excelente proprietăți anti-îmbătrânire, poate îmbunătăți memoria și reduce procesele infecțioase.

3. Scade tensiunea și previne bolile de inimă Reduce riscul de infarct și accidente vasculare cerebrale (datorită magneziului și folaților). Este benefic în scăderea tensiunii arteriale (magneziu, potasiu).

4. Ajută în tratamentul gastritei și ulcerelor Dovlecelul este o sursă de fibre, dar cantitatea și calitatea lor variază în funcție de vârsta dovlecelului. Cei tineri conțin pectina, cei maturi celuloză. În plus dovlecelul este un veritabil pansament gastric, fiind indicat în gastrite, ulcere și alte afecțiuni ale aparatului digestiv.

5. Previne cancerul de colon și cel pulmonar Datorită fibrelor, previne cancerul de colon. Îmbunătățeste metabolismul, previne cancerul pulmonar și reduce simptomele în boli precum hiperplazia benigna de prostată.

6. Reduce procesele inflamatoare din organism. Are rol antiinflamator în osteoartrită, rheumatism, poliartrită.

7. Îmbunătățește memoria Dovlecelul conține anti-oxidanți și ajută la reconstrucția celulelor nervoase (vit B1, B6). În plus conținutul ridicat de carotenoizi (luteina) face din dovlecei un remediu perfect pe bază de plante pentru probleme de vedere. Are excelente proprietăți anti-îmbătrânire, poate îmbunătăți memoria și reduce procesele infecțioase.

Profitaţi de perioada aceasta şi beneficiaţi de proprietăţile pe care ni le oferă această delicioasă legumă.

BODY REFORM Program Profesional de Slăbit Sănătos

Comments


Postări recomandate
Postări recente
Căutare după Tag-uri
No tags yet.
Urmăreşti-ne
bottom of page