Ghidul fructelor și legumelor de vară pentru obținerea unei siluete de invidiat!
Vara este anotimpul în care silueta este cel mai bine pusă în evidență. Totodată și anotimpul în care puteți profita din plin de bogăția pusă la dispoziție de natură, pentru a mânca sănătos și, nu în ultimul rând, gustos. Fructele și legumele reprezintă o parte importantă a unei diete sănătoase, și asta deoarece conțin multe vitamine și minerale necesare dezvoltării armonioase a corpului și menținerii sănătății, Consumul a câtorva porţii pe zi este unul dintre cele mai bune moduri de a-ţi îmbunătăţi dieta şi starea generală de sănătate, mai ales în sezonul în care multe dintre acestea sunt disponibile. Fructe de vară Piersicii, pepenele roșu, coacăza neagră și cea roșie, pepenele galben, murele, agutele, merele, perele, prunele sunt fructele extrem de sănătoase care îți satisfac pofta de dulce în sezonul cald. Îţi faci griji în privinţa zahărului? Asta nu ar trebui să te oprească de a te bucura de ele, deoarece, zahărul din fructe este însoţit de fibre, antioxidanţi şi mulţi alţi nutrienţi sănătoşi cu rol de hrănire şi hidratare. Prin urmare, profită din plin de cele mai bune alegeri!
Piersici. Zemoase, parfumate și dulci, sunt un adevărat deliciu. Pe lângă gustul bun, piersicile sunt surse importante de vitaminele A și C, dar și de potasiu. Sunt și o sursă importantă de antioxidanți, betacaroten și flavonoide, care previn îmbătrânirea prematură și reduc riscul de cancer și afecțiuni cardiace. Coacăza neagră și cea roșie normalizează activitatea sistemului cardiovascular și întăresc vasele sangvine. Coacăza roșie ajută foarte bine la curățirea organismului, detoxifiere și la reducerea colesterolului din sânge. Coacăza neagră este indicată în alergii, iar sucul potolește perfect setea. Pepenele galben. Dulce, zemos și plin de vitamine, pepenele este vedeta sezonului călduros, fiind un fruct ideal pentru hidratarea organismului şi reânlocuirea mineralelor pierdute prin transpiraţie. Constituie un aport caloric scăzut 34 calorii/100 g şi constituie o sursă excelentă de vitamine antioxidante (vitamina A, cu rol important în acuitatea vizuală şi vitamin C, cu rol în întărirea sistemului imunitar), fiind ajutorul ideal al organismului când vine vorba de neutralizarea radicalilor liberi. Pepenele roșu. Pepenele este bogat în apă, dar și în licopen, un antioxidant foarte puternic care protejează de cancer. Este și o sursă importantă de vitaminele A C, B6, betacaroten și potasiu. Reprezintă și un bun detoxifiant și de asemenea, poate fi folosit și în tratarea constipației. Murele. Ca și alte fructe de pădure, murele conțin numeroase substanțe nutritive, cum ar fi vitamine, minerale, antioxidanți și fibre alimentare, care sunt esențiale pentru o sănătate optimă. Acestea conțin cantități importante de vitamina A, E, vitamina K, și sunt sărace în calorii, 100 g fructe de pădure având numai 43 de calorii. Totodată sunt considerate a fi puternic efect de antioxidant. Dudele (Agutele) sunt o sursă bună de fier, calciu, vitaminele A, C, E și K, vitamine din complexul B, și contribuie la sănătatea sistemului digestiv prin cantitatea mare de fibre pe care o conțin. De asemenea, aceste fructe mici mai conțin carotenoizi ca luteină și zeaxantină care protejează ochii de acțiunea radicalilor liberi. Dudele conțin fitonutrienți esențiali unui organism sănătos: polifenoli, minerale și vitamine. Prunele sunt considerate a fi un miracol pentru sănătate. Pe lângă faptul că sunt nişte fructe foarte gustoase, ele te ajută să îţi menţii atât corpul, cât şi mintea sănătoase. Prunele sunt o importantă sursă de vitamina C, vitamina A, vitamina K, potasiu şi fibre. Reprezintă un aliment ideal la capitolul dietă. Prunele sunt sărace în calorii, ceea ce înseamnă că sunt benefice în cura de slăbire. Fiecare prună conţine 30 de calorii, adică 1,5% din caloriile recomandate pentru fiecare zi pentru o dietă bazată pe 2.000 de calorii pe zi. Consumul zilnic de prune previn bolile de inimă, te ferește de cancer, combat anemia și întăresc oasele. Perele sunt fructe delicioase ce conțin apă în proporție de 80%, fibre, acizi organici liberi potasiu, fier și vitamina C. Sucurile de pere reglează digestia, iar consumul zilnic al acestora sunt recomandate în prevenirea obezității, diabetului și a bolilor coronariene. În special pentru diabetici, perele pot îmbunătăți nivelul de glucoză din sânge, ajută la pierderea în greutate și la îmbunătățirea concentrației. Pe lângă aceste beneficii, perele sunt recomandate în multe alte afecțiuni precum: tratează inflamațiile, artrita și guta, atenuează constipația, reduce febra și calmează durerile de gât. Merele sunt fructe grozave pentru sănătatea oricărei persoane. Este unul dintre cele mai populare fructe și conține o listă impresionantă de substanțe nutritive esențiale, care sunt necesare pentru creșterea și dezvoltarea normală. Acestea nu au grăsimi și nici colesterol. Un măr de mărime medie conține 22 g de carbohidrați, în care sunt incluse 16 g de zahăr și 5 g de fibre dietetice. Dacă urmați o dietă de 2000 de calorii, totalul cantității de carbohidrați trebuie să reprezinte 7% din valoarea zilnică recomandată. Datorită consumului acestora dinții devin mai albi și sănătoși, previne mai multe tipuri de cancer, oferă protecție oaselor, scade riscul de diabet și reduce colesterolul. Legume de vară Roșiile, castraveții, dovleceii sau porumbul sunt legumele vedetă ale verii, pline de savoare, ideale pentru o zi toridă. Pe lângă faptul că au un gust bun, aceste legume conțin vitamine, minerale și alți nutrienți importanți. Porumbul este de fapt o cereală, însă în sezonul cald este consumat cu mare plăcere, fiert sau copt. Conține proteine, fibre, potasiu și vitamina C, care protejează organismul. Castraveți. Sunt legume extrem de răcoritoare, ideale pentru salatele de vară. Conține peste 95% apă, fiind astfel foarte hidratanți. Sunt ideali și pentru tratarea ochilor obosiți. Feliile reci de castravete fac minuni în tratarea cearcănelor. Pe lângă apă, castraveții mai conțin și fibre, vitamine și minerale. Roșii. Roșiile sunt unele dintre cele mai populare legume. Cu un aspect plăcut și un gust răcoritor, sunt ideale în salatele și preparatele de vară. Reprezintă o sursa importantă de vitaminele A și C. Totodată conțin licopen, un antioxidant extrem de puternic, care protejează organismul de cancer și efectele nocive ale radicalilor liberi. Dovleceii sunt o sursă excelentă de potasiu și mangan și pot oferi un aport important de vitamine B1, B6 și C. Deasemenea, mai conțin importante substanțe nutritive precum fosfor, cupru, magneziu, acid folic, zinc, fier, calciu, vitaminele A și K. Bogat în fibre de calitate, în potasiu și apă, dar cu resurse modeste de sodiu, dovlecelul are proprietăți diuretice și se digeră foarte ușor. Totodată acesta are efecte miraculoase în menținerea sănătății ochilor, scade tensiunea și previne apariția bolilor de inimă, reduce procesele inflamatoare din organism și ajută la îmbunătățirea memoriei. Ardeiul este o sursă grozavă de vitamina E, cunoscută pentru rolul cheie pe care îl joacă în menținerea tinereții pielii și a părului. Ardeiul gras are un conținut scăzut de calorii. Prin urmare, chiar dacă vei consuma o ceașcă de ardei, aceasta nu conține mai mult de 45 de calorii. În plus, acea singură cească de ardei gras îți va furniza mai mult decât necesarul zilnic de vitamina A și C, care întărește sistemul imunitar și menține pielea tânără. Totodată acesta conține vitamina B6, care este esențială pentru sănătatea sistemului nervos și ajută la reânnoirea celulelor. Fasole verde păstăi reprezintă un aliment cu proprietăți benefice importante pentru sănătatea noastră. Conţinutul ridicat de fibre al fasolei reglează glicemia, menţinâd concomitent nivelul energetic. Există dovezi promiţătoare care arată că fasolea ar putea contribui la împiedicarea apariţiei cancerului. Este bine de ştiut că fasolea joacă un rol important în gestionarea greutăţii corporale. Motivaţia este simplă: fasolea te satură repede, oferind o masă săţioasă fără prea multe calorii. Altfel spus, te poţi sătura fără să te îngraşi. Mazărea este una din cele mai sănătoase leguminoase pe care nutriționiștii ne îndeamnă să o includem mai des în dietă. Boabele de mazăre conțin un sortiment unic de fitonutrienți cu efect protectiv asupra organismului. Este plină de vitamine, minerale și antioxidanți, care previn și tratează anemia, sindromul oboselii cronice, infarctul, osteoporoza, infecțiile cu helicobacter pylori, bolile renale și cancerul. În studiile realizate până în prezent, mazărea verde a arătat îndeosebi proprietăți antioxidante și anti-inflamatorii de tipul flavonoidelor, carotenoidelor, acizilor fenolici sau polifenol.
Ai grijă de sănătatea ta și nu uita că o siluetă frumoasă e rezultatul unei alimentații corecte!