top of page

URZICA "REGINA VERDEŢURILOR"! Află toate beneficiile de ce ar trebui s-o consumi.


Cunoscută încă din cele mai vechi timpuri, urzica este planta, care deopotrivă te mușcă și te vindecă. Răspândită prin locuri necultivate de câmpie, deal sau munte, în Europa, nordul Africii, Asia și America de Nord a devenit un aliment indispensabil din bucătăria moldovenească.


Numele urzica (urtica dioica) provine de la cuvântul „uro” ce înseamnă „eu ard” și sugerează senzaţia de usturime ce apare la atingerea plantelor. Deși, nu este deloc prietenoasă cu pielea noastră, urzica are incredibil de multe beneficii pentru corpul omenesc și a fost folosită în multe zone de sute de ani ca aliment, plantă medicinală sau ca materie primă pentru obţinerea firelor pentru ţesături. Datorită proprietăților antianemice, remineralizante, hemostatice, antidiareice şi hipoglicemiante, urzica este venerată pe tot globul, ca o „regină a verdeţurilor".


Nutriționiștii o recomandă în alimentație, urzica fiind o excelentă sursă de proteine, fier şi alte minerale esenţiale pentru organism. De asemenea, sub formă de tincturi sau de ceai, urzicile au fost folosite în medicina tradiţională pentru a face părul să fie mai strălucitor şi mai puternic, sau pentru a curăţa sângele. În Grecia antică erau folosite în tratamentul artritei, tusei sau tuberculozei.


Medicii o recomandă pentru că:


- Scade glicemia;


-Este leac pentru afecţiunile cardiace;


-Este un hemostatic renumit, urzica poate să oprească sângerările nazale şi gingivale (se bea câte o lingură de tinctură diluată în puţină apă plată sau în ceai de tei, de trei-patru ori pe zi);


-Este și un bun depurativ, aceasta ajută la eliminarea abundentă a acidului uric din ţesuturi;


-Decoctul de urzici este indicat în tratamentul unor afecţiuni frecvente, cum ar fi: reumatismul, guta şi litiaza renală;


-Distruge viermii intestinali;


-Stimulează metabolismul, secreţia bilei, secreţia pancreatică şi intestinală (se bea zilnic câte o cană un interval de 21 de zile pe lună, din decoctul din frunze);


-Combate multiplicarea bacteriilor.

În bronşite şi astm, urzica fluidifică secreţiile bronşice şi favorizează expectoraţia (în acest caz se recomandă tinctura, câte două linguri pe zi, diluate în apă plată);


-Sucul de urzică amestecat cu miere (în părţi egale) tratează pleurezia şi bolile de plămâni. Totodată, planta este un puternic diuretic atunci când se foloseşte sub formă de macerat ( se macerează un pumn de urzici în 500 ml de vin dulce);


-Urzica combate mătreața, se recomandă frecţiile cu tinctură, un renumit tonic capilar. De asemenea cei care au diverse probleme ale pielii, acnee, eczeme, psoriazis, micoze poate utiliza cu încredere urzica.


Chiar dacă au început să apară pe tarabele de la piață trebuie să fiți atenți de unde le cumpărați, pentru că este indicat să fie culese numai din zonele nepoluate, unde pământul nu conține substanțe dăunătoare cum ar fi plumbul, care este toxic pentru organism.


Pe lângă beneficiile incontestabile urzica are însă, și câteva contraindicații:

- este interzis consumul prelungit de urzici, care poate cauza un dezechilibru electrolitic, datorită acțiunii sale diuretice.

-lăuzele nu trebuie să consume urzici, de asemenea gravidele, pentru că acestea determină contracțiile uterului.


Rețetă: Mâncărică de urzici cu mămăliguță


300 g de urzici

o ceapă

2 linguri de făină integrală din secară

2 căței de usturoi

30 ml de ulei de floarea soarelui

Sare


Spălați bine urzica de impurități în mai multe ape, după care o puneți la fiert cu un pic de sare. După ce au fiert urzicile le scurgeți și le tocați mărunt.

Într-o tigaie căliți ceapa în ulei, când se rumenește adăugați două linguri de făină. Amestecați și lăsați făina să se călească un minut. Adăugați câte puțin un pahar cu apă, amestecând continuu. Consistența sosului trebuie să fie ca o smântână mai subțire. Adăugați urzicile în acest sos și mestecați. Lăsați să fiarbă la foc mic circa 10 minute. Potriviți, apoi cu sare, adăugați usturoiul pisat și mai lăsați să fiarbă 2 minute.

Se servește cu mămăliguță.

Poftă bună!


Pentru a putea beneficia de urzică pe tot parcursul anului, ar fi bine să vă faceți acum rezerve de ea, punând-o la congelat! În orice moment, când vi se va face gust, o veți putea consuma!


Ești responsabil de sănătatea ta!






Postări recomandate
Postări recente
Căutare după Tag-uri
No tags yet.
Urmăreşti-ne
bottom of page