Dovleceii: proprietăți și beneficii pentru organism!

 

Dacă eşti în căutarea celor mai bune alimente care să te ajute să slăbeşti, opreşte-ţi puţin atenţia asupra dovlecelului. Aceste legume atât de delicioase se consumă la o vârstă imatură, când încă semințele nu s-au format complet, iar coaja este foarte fină. Gustul lor este unul răcoritor, iar modalitățile de preparare sunt nenumărate. Dovleceii pot fi consumați chiar și în stare crudă în salate, pentru că sunt foarte bogați în apă (aproximativ 95%).

 

Dovlecelul este o sursă excelentă de potasiu și mangan și poate oferi un aport important de vitamine B1, B6 și C. De asemenea, conține importante substanțe nutritive precum fosfor, cupru, magneziu, acid folic, zinc, fier, calciu, vitaminele A și K.


Iată câteva dintre beneficiile consumului de dovlecei:
 

1. Stimulează digestia
Bogat în fibre de calitate, în potasiu și apă, dar cu resurse modeste de sodiu, dovlecelul are proprietăți diuretice și se digeră foarte ușor. De aceea, dieta cu această legumă este tolerată de persoanele care au probleme digestive, cardiace sau renale. Dovlecelul este ideal în regimul specific diabeticilor și supraponderalilor.


 

2. Menține sănătatea ochilor 
Conținutul ridicat de carotenoizi (luteina) face din dovlecei un remediu perfect pe bază de plante pentru probleme de vedere. Are excelente proprietăți anti-îmbătrânire, poate îmbunătăți memoria și reduce procesele infecțioase.


 

3. Scade tensiunea și previne bolile de inimă
Reduce riscul de infarct și accidente vasculare cerebrale (datorită magneziului și folaților). Este benefic în scăderea tensiunii arteriale (magneziu, potasiu).


 

4. Ajută în tratamentul gastritei și ulcerelor
Dovlecelul este o sursă de fibre, dar cantitatea și calitatea lor variază în funcție de vârsta dovlecelului. Cei tineri conțin pectina, cei maturi celuloză. În plus dovlecelul este un veritabil pansament gastric, fiind indicat în gastrite, ulcere și alte afecțiuni ale aparatului digestiv.


 

5. Previne cancerul de colon și cel pulmonar
Datorită fibrelor, previne cancerul de colon. Îmbunătățeste metabolismul, previne cancerul pulmonar și reduce simptomele în boli precum hiperplazia benigna de prostată.


 

6. Reduce procesele inflamatoare din organism.
Are rol antiinflamator în osteoartrită, rheumatism, poliartrită. 


 

7. Îmbunătățește memoria
Dovlecelul conține anti-oxidanți și ajută la reconstrucția celulelor nervoase (vit B1, B6). În plus conținutul ridicat de carotenoizi (luteina) face din dovlecei un remediu perfect pe bază de plante pentru probleme de vedere. Are excelente proprietăți anti-îmbătrânire, poate îmbunătăți memoria și reduce procesele infecțioase.


 

Profitaţi de perioada aceasta şi beneficiaţi de proprietăţile pe care ni le oferă această delicioasă legumă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BODY REFORM Program Profesional de Slăbit Sănătos

 

 

Please reload

Postări recomandate

Ia-ți abonamentul și vină la fitness! 6 sfaturi de care să te conduci atunci când intenționezi să procuri abonament!

September 28, 2017

1/10
Please reload

Postări recente
Please reload

Căutare după Tag-uri
Please reload

Urmăreşti-ne