top of page

Când mănânci de la emoții,Sfaturi Utile!


Ați fost vreodată în ipostaza de a „lustrui” o farfurie cu prăjituri de ciocolată fără a fi neapărat conştient de acest lucru sau ați mâncat vreodată o pizza întreagă chiar dacă nu vă era foame? Sunt numeroși cei care ar răspunde afirmativ la această întrebare. Şi odată cu această confirmare vor arăta ruşine, regret, frică, dezamăgire, frustrare şi confuzie.

Din cauza emoțiilor mănânci chiar dacă nu îți este foame

Mâncatul emoțional defineşte actul de a folosi alimente pentru a scăpa de emoțiile dureroase sau ca un mijloc de a scăpa din situațiile dificile ale vieții. Alimentația emoțională poate merge de la conştiența sau inconştiența mâncării, atunci când nu ți-e foame, până la o poftă intensă corelată cu pierderea completă a controlului, atunci când se creează un fel de amorțire a organismului astfel încât realitatea poate dispărea pentru o clipă. Alimentația emoțională şi mâncatul compulsiv sunt limitarea şi capcana în care persoana care suferă de aceste afecțiuni cade prin propriile frământări interioare. Durerea resimțită de unii pacienți este adesea similară cu alte dezechilibre medicale complexe. Afirmăm adesea că supraalimentarea cronică duce la diabet şi predispune organismul la inflamație, rezistență la insulină, tulburări de glicemie, tensiune arterială ridicată, boli psihice, digestie deficitară, malnutriție şi dezechilibre hormonale. Deşi este adevărat că peste 65% dintre persoanele care suferă de astfel de tulburări ale alimentației sunt obeze, ar fi prea simplist să se reducă această tulburare la o simplă rețetă de pierdere în greutate, fără a aborda cauzele care stau la baza acestora.

Cauza principală a mâncatului emoțional

Unii medici tratează pacienții care suferă de această afecțiune cu medicamente care acționează prin modificarea neurotransmițătorilor din creier. În cartea sa „The UltraMind Solution”, dr. Mark Hyman aduce în discuție etiologia sindroamelor legate de tulburările sănătății mentale şi de condiția creierului, oferind soluții pornind de la principiile medicinei funcționale. Abordarea dezechilibrelor în volumul aceluiaşi autor „The 7 keys of UltraWellness” este esențială pentru înțelegerea prevenirii şi vindecării mâncatului emoțional. Puteți folosi hrana pentru a vă echilibra nivelul de zahăr din sânge, pentru a vă optimiza starea nutrițională şi pentru a vă ameliora problemele digestive cauzate de alimentația dezordonată. De aceea, în medicina funcțională se consideră că sănătatea poate fi optimizată atunci când sistemele din organism comunică fără probleme, astfel încât fiecare funcție a corpului îşi completează eficient misiunea specifică. Atunci când o persoană poate înțelege de ce este bolnavă îi este mai uşor să trateze cauza principală a bolii. În ultimul timp, medicii au descoperit că există o legătură puternică între lumile noastre interioare şi exterioare, între satisfacția personală şi felul cum tratăm mâncarea. Aşadar, există posibilitatea ca tot ceea ce mâncăm să nu aibă de-a face cu mâncarea în sine, ci mai mult cu relația noastră cu noi înşine şi calitatea vieții noastre.

Voința, pofta de mâncare şi emoția

Sentimentele umane sunt naturale, iar negarea emoțiile devine pur şi simplu ilogică. Noi suntem ființe emoționale şi este normal să se creeze o legătură cu alimentele în ceea ce priveşte acordul emoțional. Negarea acestui lucru prin încercarea de a avea o voință de oțel poate fi sinonimă cu negarea unei părți a umanității care invocă bucuria şi plăcerea de a consuma mâncarea. Prin cunoaşterea personală şi permiterea emoțiilor să iasă la suprafață, fiecare se poate elibera de încărcătura mentală care creează rigiditate, judecată şi durere. Astfel, nu veți mai avea nevoie de alimente pentru a face față emoțiilor dificile sau pentru a vă umple interiorul în perioadele stresante. În cazul în care diferența emoțională este umplută, mintea şi corpul se înmoaie şi se deschid. Această deschidere oferă piesa lipsă a puzzle-ului de sănătate şi frumusețe. Dacă vă puteți aminti că lupta cu alimentele încearcă să vă învețe ceva despre propria persoană, un lucru care nu a fost încă realizat, veți putea vedea mâncatul emoțional ca pe un fel de oportunitate. Este o uşă către lumea dumneavoastră interioară, este ceva ce corpul dumneavoastră încearcă să vă spună. La fel ca în cazul conversațiilor umane, corpul nostru încearcă de multe ori să ne transmită mesaje, însă adesea ne e frică să ascultăm din pricina a ceea ce ar putea dezvălui despre noi. Creşterea şi pierderea în greutate sunt adesea simptome mai profunde ale unei lipse de comunicare între minte şi corp. Examinarea stresului şi a impactului pe care acesta îl are asupra metabolismului dumneavoastră poate ajuta în stabilirea unui echilibru vizibil între trup şi minte. De altfel, armonizarea corpului cu mintea reprezintă scopul ultim al medicinei funcționale.

Postări recomandate
Postări recente
Căutare după Tag-uri
No tags yet.
Urmăreşti-ne
bottom of page