Coacăza neagră – elixirul tinereții!
Mici, parfumate, acrișoare, și pline de vitamine – astfel s-ar putea rezuma descrierea minunatelor coacăze negre. Excelente depurative, vitaminizante, imunostimulatoare, aceste fructe au fost considerate drept un elixir al tinereții, medicament natural, cu proprietăți multiple pentru organism. Ce substanțe nutritive conțin coacăzele negre? Marele atu al coacăzelor îl constituie cantitatea de vitamina C, de antioxidanţi (de două ori mai mare decât la afine), plus dublul cantităţii de potasiu din banane. Conțin de asemenea vitaminele A, B1, B2, B6, PP, microelemente precum calciu, fosfor, fier, brom, zinc, antociani, taninuri, flavonoizi, betacaroten, pectină, acizi organici și uleiuri volatile. Beneficiile consumului de coacăză neagră! Complexul de nutrienți prețioși pentru sănătatea organismului justifică numeroasele beneficii ale coacăzele negre, printer care: 1. Menținerea greutății corporale. Coacăzele sunt fructe hipocalorice, sărace în grăsimi, deci benefice pentru controlul greutății corpului. O dietă echilibrată, de maximum 2000 de kcal pe zi, presupune un consum de maximum 78 de grame de grăsimi zilnic. O porție de coacăze nu depășeste aportul de 63 de kcal și conține mai puțin de un gram de grăsimi. 2. Reglarea tranzitului intestinal. Cu aproape 5 grame de fibre într-o porție de 100 de grame de coacăze, aceste fructe ajută la reglarea digestiei și a mișcărilor intestinale, tratând totodată constipația și alte probleme digestive. În plus, fibrele nu conțin calorii, se digeră lent și ajută la menținerea stării de sațietate. 3. Reducerea riscului de afecțiuni cardiovasculare. Un aport suficient de fibre este asociat și cu reglarea nivelului de colesterol, coacăzele prevenind totodată bolile cardiovasculare. Potasiul, regăsit în cantități importante în aceste fructe de pădure, este necesar pentru reglarea presiunii sângelui, deci menținerea sănătății sistemului cardiac. O deficiență în acest mineral produce crampe musculare, slăbiciune corporală și aritmii. 3. Întărirea sistemului imunitar. O cană de coacăze conține 46 mg de vitamina C, iar doza zilnică recomandată este de 75 mg pentru femei și 90 mg pentru bărbați. Aportul adecvat al acestei vitamine asigură funcționalitatea sistemului imunitar și producția de colagen, precum și menținerea sănătății pielii și vindecarea rapidă a leziunilor. Vitamina C este și un puternic antioxidant, diminuând riscul apariției cancerului și a bolilor cardiace. 4. Suplimentarea aportului de magneziu. Acest mineral protejează sănătatea oaselor și joacă un rol central în funcționarea inimii, a sistemului nervos și muscular. Tototdată, contribuie la reglarea glicemiei în sânge și la întărirea imunității. 5. Prelungirea longevității. Coacăzele negre se remarcă printr-un conținut important de fitochimicale numite antocianine. Studiile științifice au arătat că un consum regulat de coacăze negre poate preveni cu succes instalarea cancerului, a îmbătrânirii premature, inflamațiilor și bolilor neurologice. Rețete sănătoase! Proaspete, preparate termic sau uscate, coacăzele pot fi consumate ca atare pe post de gustare. Pot fi introduse în preparate culinare fierte, în cocktailuri diverse, gemuri, jeleuri sau sosuri. Aceste fructe de pădure sunt ingredientul multor rețete sănătoase și apetisante. Iată unul dintre multitudinea de delicii: Smoothie cu iaurt și coacăze negre: __________________________________ INGREDIENTE 100 gr coacăze negre 200 ml iaurt (poți folosi iaurt grecesc, lapte normal sau vegan) 1 linguriță semințe chia
1 lingură fulgi de ovăz PREPARARE Pune toate ingredientele într-un blender și mixează-le până devine o băutură cremoasă.
Ce gustoșenie...
Ai grijă de sănătatea ta și optează pentru un PLAN NUTRIȚIONAL personalizat!