top of page

Greșeli care te împiedică să slăbești!


Ţii dietă după dietă, dar greutatea ta e de neclintit? Cu siguranţă, undeva greşeşti și nu slăbești!

Fie că alegi să mănânci numai anumite alimente şi să renunţi complet la altele, fie că preferi o dietă care presupune numărarea caloriilor sau alta care-ţi indică exact ce să consumi la fiecare masă, dacă rezultatele nu se văd, cauza poţi fi chiar tu, fără să vrei şi mai ales, fără să-ţi dai seama. Iată care-ţi poate fi vina!

1. Mănânci prea puţin

Dacă abia te atingi de mâncare, doar cât să-ţi astâmperi foamea când n-o mai poţi stăpâni, te aştepţi să slăbeşti văzând cu ochii. Metoda poate funcţiona 2-3 zile, după care organismul intră în stare de alertă. Pentru că nu mai primeşte nutrienţii de care are nevoie, stochează tot ce găseşte disponibil, iar greutatea ta stagnează. Dacă nu cedezi şi mănânci foarte puţin în continuare, până la urmă vei da jos câteva kilograme, însă rişti pe de o parte să te îmbolnăveşti, pe de alta, să apară efectul yo-yo, adică să pui la loc tot ce-ai dat jos, ba chiar şi în plus, de îndată ce revii la alimentaţia obişnuită. Asta, pentru că organismul vrea să recupereze ce-a pierdut în zilele cu restricţii.

Soluţia ►Nu te înfometa, mănâncă sănătos şi echilibrat, ca să obţii rezultate pe termen lung!

2. Calculezi greşit caloriile

Ca să slăbeşti, trebuie să mănânci mai puţin de 1500 de calorii pe zi. Doar că, dacă-ţi alcătuieşti singură un meniu de 1300-1400 de calorii, există riscul să nu socoteşti tocmai bine şi să le depăşeşti. Pentru unele produse este extrem de simplu să afli cu exactitate câte calorii au, uitându-te pur şi simplu pe etichetă şi făcând un calcul elementar (cum se întâmplă cu iaurturile, biscuiţii, seminţele), dar sunt şi mâncăruri care te pot deruta. De exemplu, un sendviş variază între 200 şi la 600 de calorii, în funcţie de ingredientele pe care le foloseşti: tipul de pâine, untul, brânzeturile, carnea, verdeţurile, sosurile şi tot ce mai adaugi.

Soluţia ► Fie ceri sfatul unui nutriţionist, care te învaţă exact ce şi cât ai voie să mănânci, fie urmezi o dietă verificată şi respecţi cu sfinţenie porţiile.

3.Nu pui la socoteală unele alimente

Cineva spunea, cu dezamăgire, că ţine dietă, dar nu slăbeşte nicicum, deşi mănâncă doar salate de trei ori pe zi. În timp ce vorbea, ronţăia dintr-un pacheţel de arahide. Îţi poate părea o gustare nevinovată, dar o punguţă de 100 g de alune îţi aduce jumătate din numărul de calorii pe care ar trebui să le consumi într-o zi (cam 650). La fel se întâmplă, de exemplu, cu pâinea servită alături de diverse mâncăruri sau cu băuturile carbogazoase, care deşi sunt lichide, 500 ml conţin foarte mult zahăr (50 g) şi vreo 200 de calorii.

În general, gustările sunt cele pe care rişti să nu le iei un calcul: câţiva biscuiţi, puţină ciocolată, sau o cafea cu lapte şi zahăr se adună, însumează câteva sute de calorii şi te împiedică să slăbeşti.

Soluţia ►Nu mânca nimic în plus faţă de mesele principale şi cele două gustări permise.

4.Când faci sport, mănânci mai mult

Într-adevăr, anumite antrenamente te scapă şi de 500 de calorii într-o oră. Asta nu înseamnă că odată ajunsă acasă după fitness, aerobic sau alergare prin parc poţi să te premiezi cu ciocolată sau cartofi prăjiţi. Diferenţa se vede abia dacă reuşeşti să faci sport şi totuşi să mănânci echilibrat, în limita celor 1500 de calorii. Altfel, riscul este să te „premiezi“ adaugând un surplus mai mare decât numărul de calorii pe care le-ai ars de fapt prin mişcare.

Soluţia ►După efort fizic este indicat să serveşti o banană, un baton cu cereale, un pahar cu lapte şi… cam atât, până la următoarea masă.

5.Mănânci sănătos, dar prea mult

Chiar şi cele mai sănătoase alimente se depun şi te împiedică să slăbeşti dacă faci excese. Peştele, nucile, ciocolata neagră, fructele uscate, toate trebuie să facă parte dintr-o dietă sănătoasă, dar nu fără limită.

Soluţia ►Nu ronţăi toată ziua, alcătuieşte-ţi un meniu şi respectă-l.

6.Nu te odihneşti

După o noapte nedormită, ai tendinţa să mănânci câteva sute de calorii în plus decât dacă te-ai fi bucurat de un somn odihnitor. Chiar şi dacă reuşeşti să nu te abaţi de la meniu, oricum lipsa somnului îngreunează procesul de slăbire – studiile arată că pierzi cu 55% mai puţină grăsime dacă eşti nedormită, pentru că organismul tinde să păstreze orice sursă de energie.

Soluţia ►Bine ar fi să te culci în fiecare seară înainte de miezul nopţii şi să prinzi cel puţin şapte-opt ore de somn.

7.Mănânci mai mult seara

Sunt persoane care nu au poftă de mâncare dimineaţa, aşa că sar peste micul dejun, dar recuperează la cină tot ce n-au acumulat în restul zilei. Ţine minte că masa cea mai copioasă trebuie luată cel târziu până la ora 1, ca organismul să aibă timp să digere alimentele şi chiar să ardă din calorii, ajutat de activităţile din timpul zilei. Dacă masa principală este seara, după care faci un duş şi te culci, caloriile cu siguranţă se depun. Şi e lucru dovedit: cine sare peste micul dejun, va mânca mai mult şi mai nesănătos la celelalte mese.

Soluţia ►Consumă toate mâncărurile consistente în prima parte a zilei, iar după ora 7 nu mai mânca nimic, poate doar un fruct sau un iaurt.

Nu abandona dieta după o zi sau două. Primele zile sunt întotdeauna şi cele mai dificile, până când îţi intri în ritm.

Poate… n-ai nevoie să slăbeşti

Dacă indicele tău de masă corporală te încadrează în categoria celor cu o greutate normală şi cu toate astea vrei să slăbeşti încă puţin, mai degrabă te apuci de sport, decât de o dietă drastică! După două luni în care faci mişcare câte o oră la fiecare două zile, rezultatele se văd cu ochiul liber!

Queen Fitness


Postări recomandate
Postări recente
Căutare după Tag-uri
No tags yet.
Urmăreşti-ne
bottom of page